Ormar

 

Det finns som bekant många olika husdjur att välja mellan om man tycker om djur. I dag är det väldigt vanligt att ha en orm som husdjur. Då finns det givetvis en del du behöver veta om den orm du köper för att du ska kunna ta hand om den på bästa sätt. Dessutom behöver du ett terrarium med tillbehör för att skapa en harmonisk och trivsam miljö för din orm.

Ormar är växelvarma djur och dessutom köttätare. En del ormar är till och med kannibaler och äter ormar som tillhör samma art som de själva. Runt om i världen finns det flera olika sorters ormar. I Sverige är beståndet däremot begränsat därför är samtliga ormar som finns i landet också fridlysta. I vårt avlånga land återfinns huggormen, snoken och hasselsnoken. Dessutom finns det en variant som kallas för kopparödla/kopparorm. Dock är detta faktiskt en ödleart.

Har du inte haft någon orm sedan tidigare kan det som sagt vara bra om du läser på om vilka arter som finns att köpa och ha som husdjur i dag. Känner du dig osäker på vilken sort som skulle kunna passa dig som nybörjare kan du alltid tala med personalen i butiken så får du hjälp med att välja orm och så har du möjlighet att få svar på dina frågor och funderingar.

Snokar

Snoken är en vanlig art bland ormar och den finns runt om i större delen av Europa. Dess färg skiftar vanligtvis mellan gröngrå till brun och inte sällan kan du märka mindre prickar på dess rygg. Snoken är ingen giftig orm och den brukar inte heller vara fientligt inställd mot människor.

Från grundfärgen ovan kan även snoken synas i fler färger. Dock kan du oftast känna igen en snok på dess ljusa mönster som syns på halsen. En snokhona blir större än en hane och storleken kan skifta mellan allt från 65 centimeter till 140 centimeter eller till och med längre.  Eftersom en del underarter till snoken är utrotningshotade är den skyddad i en del länder i Europa. Men hos Iguana Zoo finner du ett brett utbud med snokar som du kan ha som husdjur.

Giftormar

Hos oss på Iguana Zoo erbjuder vi inte någon möjlighet att köpa giftormar. Anledningen är helt enkelt att det är olagligt att ha riktigt giftiga ormar hemma i sin bostad. Men giftormar är trots det fascinerande varelser och runt om i världen finns det flera olika arter av giftiga ormar. Något som dock kan vara värt att ha i åtanke är att det inte alltid är den mest giftiga ormen som är den farligaste. Det har nämligen att göra med artens aggressivitet. Trots att det är förbjudet med giftormar i Sverige dyker det trots allt upp fall då människor har importerat giftormar olagligt från utlandet.

Boaormar

Oavsett om du är intresserad av ormar eller inte så har du säkert hört talas om boaormar någon gång. Detta är en hel familj av ormar och dessa arter är faktiskt inte giftiga. Istället för att använda sig av ett gift utnyttjar boaormar sin styrka för att krama ihjäl sina byten. Även i denna ormfamilj är honan större än hanen och släkten är medelstora till mycket stora ormar. Skulle en boaorm på något sätt känna sig hotad kommer ormen att väsa högt och eventuellt försöker den hugga sin angripare. Just boaormen återfinns naturligt i Afrika, Sydostasien och Central- och Sydamerika.